Koop hier je ticket

Al 293.038 bezoekers gingen je voor

Klok

De beiaardcollectie in het museum is van internationale betekenis. Bovendien beschikt het museum over de omvangrijkste bibliotheek en documentatie ter wereld op het gebied van klokken.

Het begin

Het begin van de collectie werd in 1969 gevormd door de historische luidklokken en technische toebehoren die campanoloog dr. André Lehr (1929-2007) bij Eijsbouts had verzameld. André Lehr was op zijn vakgebied een zeer verdienstelijk wetenschappelijk onderzoeker met veel publicaties op zijn naam.

Hij was mede-oprichter van het Nationaal Beiaardmuseum en de eerste conservator. Mede op zijn advies werd een toonaangevende en wereldomvattende verzameling van bellen en klokken aangekocht, de zogenoemde Sarnacollectie uit de Verenigde Staten, en in bruikleen gegeven aan het museum. Bovendien zijn in de loop der tijd de belangrijkste Nederlandse klokken en beiaardverzamelingen, die voorheen in grote Nederlandse musea zoals het Rijksmuseum stonden, aan het Astense museum in langdurig bruikleen afgestaan. Dit erfgoed en de aanvulling erop worden in het museum tentoongesteld en in een historische en internationale context geplaatst.

De collectie

Tot de kerncollectie behoren de klokken en beiaarden uit de Lage Landen. Daarnaast zijn klokken en bellen uit andere culturen te zien. De klokken uit Azië, in het bijzonder die uit China, kunnen eveneens als kerncollectie worden beschouwd. Gezichtsbepalend voor het museum is een indrukwekkend astronomisch kunstuurwerk. Sinds juni 2013 is de permanente tentoonstelling ‘Asten klinkt in de Notre Dame’ te zien. Een tentoonstelling over de bijzondere in Asten gegoten klok voor de Notre Dame.