Burgemeester Anke van Extel luidt Beatrixklok bij heropening museum

ASTEN – “Geweldig dat het publiek weer naar het museum kan en dat de vrijwilligers weer kunnen doen waar ze goed in zijn: het publiek tonen waarom Asten met zijn klokken en De Peel zo de moeite waard is. Zelfs de koning en koningin hebben op Koningsdag laten blijken dat ze weten dat Asten en klokken bij elkaar horen. Geweldig toch!”

Dat zei burgemeester mevrouw Anke van Extel-van Katwijk zaterdag bij Museum Klok & Peel in Asten. Haar viel de eer te beurt om vanwege de heropening van het museum na de corona-lockdown de Beatrixklok te mogen luiden. Deze klok wordt alleen bij zeer bijzondere gelegenheden gebruikt. Ze werd in 2012 speciaal gegoten voor de heropening van het toen vernieuwde museum door koningin Beatrix.

Burgemeester mevrouw Anke van Extel-Van Katwijk luidt vrolijk de Beatrixklok in het kader van de heropening van Museum Klok & Peel. Naast museumvoorzitter Frans Stienen (L) en vicevoorzitter Jan van de Rijdt (R)
Fotograaf: Cor van de Ven
Beeldverslag van Siris.nl

Bijzonder was de gelegenheid in meerdere opzichten. Voor het museum markeerde ze een nieuwe periode onder een nieuwe burgemeester én een nieuwe voorzitter. Voor burgemeester Van Extel vormde de heropening de eerste formele kennismaking met het museum. Bij wijze van uitzondering had ze voor deze officiële handeling haar hele gezin meegebracht. Voor Frans Stienen ging het om de eerste formele ontmoeting met de burgemeester in zijn hoedanigheid als voorzitter van Museum Klok & Peel.

Om het feest compleet te maken ging zaterdag niet alleen het museum, maar ook het binnen- en buitenterras en de museumtuinen weer open voor publiek. Deze liggen er nu prachtig bij.
Museumvrijwilligers en Senzer-medewerkers hebben onder de dagelijkse leiding van manager Frank van Kempen in de lockdownperiode hard gewerkt om een aantal langer levende wensen te realiseren.

De Peel een mysterie
Allereerst is in museumzaal 1 de introductie-expositie ‘De Peel een Mysterie’ teruggekeerd in een 2.0-versie. In de nieuwe versie is de belevingswaarde voor kinderen nadrukkelijk vergroot. Ze kunnen er een verend moeras ervaren, meten hoeveel turven ze hoog zijn, het verschil voelen tussen vachten van diverse dieren, en allerlei Peelbewoners ontdekken in hun natuurlijke biotoop. ‘De Peel een Mysterie’ tipt allerlei natuur- en cultuurhistorische eigenheden van de Peel aan.

Doe-tocht en audiotour
Voor zowel de afdeling Peel als de afdeling Klok heeft het educatieve team van het museum mooie doe-tochten – Avontuurkes – voor kinderen bedacht. Dat zijn speurtochten vanuit een grappig boekje, waarin Tuurke de museummascotte en zijn vriendje Vlinder de kinderen voor gaan in een avontuurlijke tocht door het hele museum.
Nieuw is ook de gratis audiotour die Museum Klok & Peel voortaan in 3 talen beschikbaar heeft. Hiermee wordt het museum laagdrempeliger voor Engels- of Duitssprekende gasten. Beide aanwinsten zijn tot stand gekomen met steun van het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

En meer..
Twee nieuwe digitale luidklokkenspelen zijn ontwikkeld dankzij schenkingen van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.
Museum Klok & Peel heeft zijn toegankelijkheid verder up-to-date gebracht met een digitale reserverings- en ticketservice op de website.
De inmiddels opgeborgen expositie ‘Death Valley De Peel’ wordt in ere gehouden via de gelijknamige 400 km fietsroutes die aan de balie van het museum verkrijgbaar zijn en waarvan het museum als ToerismePoort startpunt is.
De expositie Klokken voor Amerika toont het verhaal van het door Koninklijke Eijsbouts gerestaureerde Netherlands Carillon van Arlington (USA).

Reserveer en koop hier je ticket