Doe-tochten en vlinders centraal tijdens de zomervakantie

Met Tuurke rondvlinderen in Museum Klok & Peel

Museum Klok & Peel gaat de vakantieperiode tegemoet met de doe-tochten ‘Tuurke en Vlinder en de klokken’ en ‘Tuurke en Vlinder in de Peel’. Twee kleurrijke escaperoom-achtige speurtochten voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar, samengevat in een prachtig vormgegeven belevingsboekje. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen is een speurtocht samengesteld op een placemat.

De aanwinsten zijn gericht op kinderen die samen met ouders of grootouders het museum bezoeken. Jessie Burgmans, conservator Peel en coördinator educatieve projecten: „We hadden al klassikale speurtochten in combinatie met rondleidingen. De nieuwe doe-tochten zijn bedoeld als een laagdrempelig hulpmiddel waarmee individuele jonge gasten van hun bezoek een aantrekkelijk museumavontuur kunnen maken. We hebben ze dan ook heel letterlijk MuseumAvonTuurkes genoemd.”

Tuurke en Vlinder
In de MuseumAvonTuurkes leiden Tuurke en Vlinder de kinderen spelenderwijs door de afdelingen Klok en Peel. De rol van museummascotte Tuurke, die al langer bestaat, wordt daarmee flink opgewaardeerd.
Burgmans: „Tuurke werd al ingezet als een vrolijke influenzer op posters voor familieactiviteiten. Maar nu hebben we hem tot een personage gemaakt met wie daadwerkelijk iets te beleven valt. Tuurke is speels en nieuwsgierig en babbelt graag. Daarom heeft hij een vriendje gekregen – of zo je wilt een vriendinnetje – en dat is Vlinder. Die fladdert in de AvonTuurkes steeds om hem heen. Er is nu interactie en daar gaan kinderen veel gemakkelijker in mee.”
Tuurke wordt op meer manieren nadrukkelijker ingezet. In vitrines brengt hij voortaan als 3D figuurtje op kinderhoogte interessante wetenswaardigheden onder de aandacht.

Puzzeltochten
De MuseumavonTuurkes zijn inhoudelijk bedacht door educatievrijwilligster Carlijn Fransen en vormgegeven door Eddy van Dijk van Atelier X. Zij zijn in november al begonnen met hun project.
In de puzzeltocht ‘Tuurke en Vlinder en de klokken’ gaat het avontuurlijke tweetal op zoek naar klokken waarmee je de melodie van een liedje kunt spelen. En er is nog een uitdaging: Vlinder is zijn liedje kwijt; dat moet teruggevonden worden.
In ‘Tuurke en Vlinder in de Peel’ gaan Tuurke en Vlinder samen met de kinderen op zoek naar Blauwtje, een klein vlindertje. Blauwtje moet uiteindelijk via een cijfercombinatie – escaperoomprincipe – worden gered.
Het kleurrijke avonturenboekje geeft speels aan wat er van de kinderen wordt verwacht: lezen, leren, ontdekken, invullen, lopen en doen. Samenvattend: beleven.

Mee naar huis
De beide MuseumAvonTuurkes met bijbehorende invuloverzichten zijn samengevat in een handig omkeerboekje dat dubbel kan worden gebruikt. Ook voor thuis zijn er nog opdrachtjes te doen.
Voor kinderen die nog niet kunnen lezen – 4 tot 7-jarigen – is een extra speurtocht vormgegeven op een vrolijke geplastificeerde tweezijdige placemat, Daar hoort een boekje bij waarmee ouders hun jonge kinderen kunnen uitdagen tijdens het museumbezoek. Ook op de placemats helpt Tuurke de kinderen hun weg te vinden door het museum.
Na gebruik mogen de kinderen de boekjes/placemats mee naar huis nemen als mooi aandenken aan Museum Klok & Peel.

Op peil
De Museumavontuurkes en de Placematspeurtochten zijn ontwikkeld met steun van het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het Prins Bernard Cultuurfonds. Ze worden aan de kassa verkocht voor € 3,- per stuk. Met de opbrengst kan de voorraad MuseumAvonTuurkes en placemats op peil worden gehouden.

Vlinderactiviteiten
Voor jonge museumbezoekers die daar geen gebruik van wensen te maken, zijn ook enkele gratis vlinderactiviteiten bedacht. In het museum kan met negen verschillende vlindersoorten een grote sudoku worden opgelost en er zijn speciale kleurplaten verkrijgbaar. Verder zijn er voorleesmomenten voor de kleintjes. De voorleesagenda wordt tijdig gepubliceerd op de website www.museumklokenpeel.nl.
Ook kunnen kinderen in de vakantieperiode – tenminste van 24 juli tot en met 5 september – naar hartenlust rond vlinderen in de mooie tuinen van het museum. Voor de biologen-in-de-dop is daar een leerzame nectar-bar geplaatst. Ook zijn er op diverse plekken opstellingen met spelletjes waarmee kinderen de levenscyclus van vlinders kunnen beleven en waar mooie snapshots voor de social media kunnen worden gemaakt.