Klokkenroof!- Plundered Bells

De expositie verbeeldt het verhaal van de roof van 6.700 luidklokken uit Nederlandse kerktorens in de jaren 1942/1943

75 years: Stories to remember…. Bezoek de spannende nieuwe expositie Klokkenroof!- Plundered Bells in Museum Klok & Peel te Asten. De roof van de klokken staat voor velen symbool voor het gevoel van, afwisselend, verdriet en vreugde dat de inwoners in de Peel en Nederland hebben ervaren tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Klokkenroof!

De expositie Klokkenroof! – Plundered Bells verbeeldt het verhaal van de roof van 6.700 luidklokken uit Nederlandse kerktorens in de jaren 1942/1943. Dat is nu 75 jaar geleden. De Duitse bezetter gebruikte de bronzen luidklokken om er grondstoffen uit te winnen voor zijn wapenindustrie.

Pijnlijk verlies

De klokkenroof werd als een uiterst pijnlijk en persoonlijk verlies ervaren. Nog veel meer dan nu speelden luidklokken een belangrijke rol in het openbare leven van stad en dorp, uitgerekend in Nederland en België. Door de klokkenroof in de Peelgemeenten onder het vergrootglas te leggen wordt de impact daarvan glashelder.

De thuiskomst

De vreugde was enorm groot toen bleek dat een aantal klokken de bezetting hadden overleefd. Deze klokken werden dan ook feestelijk ingehaald met optochten en processies. De oorverdovende stilte maakte plaats voor vreugde en muziek. De roof heeft levens en een natie veranderd. Een verhaal om nooit te vergeten.

Tweetalig

De expositie is tweetalig en is daardoor ook bijzonder geschikt voor internationale toeristen, oud-strijders en emigranten die na WO2 naar de VS en Canada zijn vertrokken.

tentoongesteld tot 31-12-2021

Het boekje Klokkenroof/Plundered Bells kunt u bestellen in de webshop van Museum Klok&Peel