Alle Klokken Luiden 2016

Alle Klokken Luiden

Vernieuwend beiaard festival der Lage Landen

Op zondag 22 mei kunt u van 13.00 uur tot 17.00 uur genieten van het spel en de samenspel van beiaardiers en muzikanten in en rondom Museum Klok & Peel. In en rond het museum in Asten klinken die dag de klanken van de vier mobiele beiaards in combinatie andere instrumenten.

Na een succesvolle eerste editie van ‘Alle Klokken Luiden’ doet het museum er dit jaar een schepje bovenop om bezoekers een gratis toegankelijk evenement te bieden en om daarnaast het imago van Asten als klokkendorp te versterken.

Verbinden

Een achttal beiaardiers uit Belgie en Nederland zullen de klokkenspellen bespelen in samenspel met andere instrumenten en musici. Denk hierbij bijvoorbeeld aan harp of electrische gitaar. Deze, soms verrasende, verbindingen maken het tot een uniek evenement.

Lokale inbreng
Belangrijk zijn de optredens van de Harmonie, Jong Nederland, het handbellenkoor van het museum en Pro et Contra. Bovengenoemde zullen bezoekers laten horen dat o.a. blazers, slagwerk en dialectmuziek heel mooi samen kunnen gaan met klokkenmuziek.

Melodie van Jheronimus bosch

Gedurende de middag zullen bezoekers her en der een aparte middeleeuwse melodie terughoren die een bijzondere geschiedenis heeft. Deze bladmuziek uit de hel is te vinden op het rechterpanneel van Bosch zijn ‘Tuin der Lusten’ waarvan een prachtige geschilderde kopie in het museum te zien is. Op dit zijpaneel is een onfortuinlijke man te zien met de noten op zijn achterwerk.

Ook aan jonge bezoekers is gedacht. Denk bijvoorbeeld aan een workshop handbellen waarbij kinderen op een speelse wijze de basis van dit bijzondere instrument leren.