Carillon van het orkest Rieu na wereldtournee in Asten

Sommige musici maken wereldtournees alsof het niets is en hun muziekinstrumenten gaan natuurlijk mee. Maar wat als dat instrument 2.000 kilo weegt? Voor beiaardier Frank Steijns geen probleem. Die demonteert zijn mobiele carillon in een handomdraai en rijdt de vijf modules soepeltjes het vliegtuig in om samen met Andre Rieu en diens Johann Strauss Orchestra op wereldtournee te gaan.
Overal is Steijns geweest met zijn prachtige carillon. Van Bangkok tot Buenos Aires, alle grote steden ter wereld. 120 concerten, honderdduizenden kilometers. Nu krijgt het instrument een tijdje rust en is het mobiele carillon te zien en regelmatig te horen in het Museum Klok & Peel in Asten.
Een bijzonder instrument, dat mobiele carillon van Frank Steijns. Decorbouwers van André Rieu bouwden er voor de wereldtournee een speciale toren voor, zodat het klokkenspel een prominente plek kreeg op het podium. Ook programmatisch kregen beiaardier Steijns en zijn klokken veel aandacht. Tijdens de concerten mocht Steijns soleren en vertelde Rieu als goodwillambassadeur over de beiaardcultuur in Nederland.
Vervolgens trok Frank Steijns, stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert, alle registers open. Dankzij een elektronische overbrenging van aanslagen kan op het Petit & Fritsen-carillon fluisterzacht en daarmee ontroerend worden gespeeld. Dat deed Steijns in een emotioneel stuk van de Spaanse componist Joaquin Rodrigo.
Om te demonstreren dat klokken ook veel pit hebben ging hij in een vast onderdeel van het concert ook een muzikaal duel aan met de xylofoon. Op het eind van die virtuoze krachtmeting kwam er zelfs rook uit de klokkentoren.
Het mobiele carillon van Frank Steijns is ‘thuis’ in Brabant. De 43 klokken werden gegoten door de firma Petit & Fritsen, onlangs overgenomen door Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten. Guus van de Burght uit Oirschot is de uitvinder van de speciaal ontwikkelde hamers. Dankzij de nauwkeurige aanslag en de elektronische volumebegrenzer kan het carillon worden aangepast aan elke ruimte. Dit maakt het carillon uniek en uitermate geschikt voor concerten in binnenruimtes zoals kerken, theaters en concertzalen. Daarmee illustreert het carillon ook de meest actuele ontwikkeling in de beiaardcultuur. De collectie van Museum Klok & Peel is hiermee ook helemaal up-to-date.
Steijns heeft het mobiele carillon niet alleen laten maken voor de tournees met Andre Rieu. Educatieve projecten zijn voor hem ook belangrijk. Vandaar dat het carillon, wanneer het niet voor concerten gebruikt wordt, in Asten te zien is.
Het publiek kan het in Museum Klok & Peel momenteel van dichtbij bekijken; ook kunnen daar in principe demonstraties worden gegeven. Onlangs nog was Frank Steijns in het museum om het carillon af te stellen. Een toevallig aanwezige groep bezoekers uit de VS werd getrakteerd op een spontaan mini-concert door de beiaardier van Andre Rieu's Johann Strauss Orchestra!
In de eerste week van september is het carillon vanwege enkele concerten (waaronder een in de Heineken Music Hall) niet in het museum te zien. Daarna komt het terug naar klokkendorp Asten.
Speciale aanbieding bij Klok & Peel: een gezins- of seniorenpas voor 25 euro. Hiermee kunnen ouders of grootouders sámen met hun (klein)kinderen tot en met 15 jaar het museum tot het eind van 2016 onbeperkt bezoeken. Museum Klok & Peel is gevestigd aan de Ostaderstraat 23 te Asten.