Eerste zuiver gestemde beiaard

Deze klok behoorde tot de eerste zuiver gestemde carillon ter wereld.
De twee broers François (1609-1667) en Pieter Hemony (1619-1680) kregen in 1642 van de stad Zutphen de opdracht een nieuwe beiaard voor de stadstoren, de Wijnhuistoren, te maken.
Samen met de Utrechtse beiaardier Jacob Van Eyck perfectioneerden de Hemony’s de combinatie van klokkentonen in een klok. Met behulp van gestemde klankstaven werden de afzonderlijke tonen in de klok gemeten. Door gedoseerd uitdraaien van brons aan de binnenzijde van de klok werd deze gestemd. Zo waren zij als eersten in staat perfect gestemde klokken en beiaarden te maken.
Op 27 januari 1920 ging de Wijnhuistoren in Zutphen in vlammen op. De Hemony-beiaard ging hierbij op enkele klokken na, waaronder de hier getoonde klok, verloren.
Voor de Hemony’s was deze opdracht het begin van hun carrière als beiaardgieters. Ze vestigden zich eerst in Zutphen, vanaf 1657 tot aan zijn dood was de oudere broer François stadsgieter in Amsterdam. Pieter werkte enkele jaren in Gent en werkte vanaf 1664 weer samen met zijn broer in Amsterdam. In totaal hebben ze ruim vijftig beiaarden gemaakt die wegens hun muzikale perfectie al in hun tijd geroemd werden.

Overige berichten

Copyright van alle artikelen en foto's: Klok & Peel Museum Asten