Klokkenspel van terracotta

In het Oude China was muziek op klokken een geliefd plezier van vooraanstaande families. Maar het klokkenspel werd ook in tempels tijdens ceremonies gebruikt.

Oorspronkelijk werden hoogstaande personen alles waar ze in het aardse leven plezier aan hadden, meegegeven voor het hiernamaals, ook dieren en mensen werden ervoor gedood. In de tijd juist voor de Chinese eenwording door de eerste keizer in 221 voor Christus veranderde dit. Niet meer originelen, maar replica’s ervan werden meegegeven. Deze zijn uit een vervangend materiaal, vaak keramiek, soms op ware grootte, soms verkleind. Het bekendste voorbeeld is het terracotta-leger dat tot het graf van de eerste keizer hoort. De fijne afwerking en beschildering in donkere kleur die op metalen patina lijkt, laten zien hoeveel moeite men nam voor deze klokken, ook al zijn ze niet als muziekinstrumenten te gebruiken.

Ook dit klokkenspel was zo’n grafgift. Het werd tijdens de Westelijke Han-dynastie (ergens tussen 202 voor Christus en 8 na Christus) gemaakt.

Overige berichten

Copyright van alle artikelen en foto's: Klok & Peel Museum Asten