Reizende Beiaard

Al in 1947 trok de toenmalige klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken Eijsbouts als eerste met een Reizende Beiaard door binnen- en buitenland. Zo kon men kennis maken met het fenomeen beiaard, vooral waar dit instrument minder of niet bekend was.

Gaande de jaren werd de Reizende Beiaard steeds vaker ingezet om evenementen op te luisteren en daarmee ontstond langzaam maar zeker ook een eigen podium voor het instrument.
Deze Reizende Beiaard is al de hele wereld rond geweest. Samen het Johann Strauss Orkest o.l.v. André Rieu reisde dit instrument met beiaardier-eigenaar Frank Steijns alle continenten door om concerten te geven in alle grote steden ter wereld. In 2012 maakte het instrument deel uit van ‘Ballads’ van SARKIS in de Onderzeebootloods in Rotterdam, een tentoonstelling van het Museum Boijmans van Beuningen. Daarnaast geeft Frank Steijns regelmatig concerten in samenspel met andere instrumenten, tot zelfs pop- en heavy metal bands.
Verder is bijzonder dat de verbinding tussen klepel en toets niet mechanisch, zoals gebruikelijk, maar elektrisch gebeurt. Door MIDI-gestuurde elektronische koppelingen kan op dit instrument net zo genuanceerd gespeeld worden als op een traditioneel toreninstrument. Het instrument is opgebouwd uit verschillende frames, zodat het aan de beschikbare ruimte, buiten of binnen, kan worden aangepast.

Overige berichten

Copyright van alle artikelen en foto's: Klok & Peel Museum Asten