Death Valley de Peel

Death Valley De Peel: Het samenwerkingsproject in De Peel waarin WOII in 2019 en 2020 wordt herdacht en gevierd.

De Peel is in september 2019 75 jaar bevrijd. De oorlog veranderde voorgoed het leven van veel mensen. Hun verhalen werden onze verhalen. Maar ontelbaar veel verhalen uit De Peel, ontstaan tijdens WOII, zijn nog niet verteld of gedeeld. Dit is het moment om ze op te halen en ze via diverse activiteiten beschikbaar te stellen aan alle generaties. Met het project Death Valley De Peel zal Museum Klok & Peel daaraan, in samenwerking met de 6 Peelgemeenten en Brabant Remembers, in 2019 en 2020 een bijdrage leveren. We vertellen ze door. Opdat we weten, beseffen en nooit vergeten.

Een hevige lucht- en grondoorlog in De Peel
Death Valley De Peel, het klinkt onheilspellend en niet zonder reden. Het herinnert aan de geallieerde piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Peel omkwamen. De term werd gebruikt door piloten en ooggetuigen. Daarnaast is er tussen 1940 en 1945 ontstellend veel gebeurd in De Peel. De inhoudelijk adviseur van Death Valley De Peel, Piet Snijders, geeft aan: “Na Normandië werd het zwaarst gevochten in De Peel”.

Het activiteitenprogramma Death Valley De Peel
Tussen mei 2019 en december 2020 worden de oorlogsslachtoffers uit De Peel herdacht en 75 jaar vrijheid gevierd. Dit gebeurt met meer dan 150 activiteiten die in De Peel gaan plaatsvinden. Aan de basis van de activiteiten staan de vele persoonlijke levens veranderende verhalen die, in de schaduw van de wereldgeschiedenis, in De Peel zijn ontstaan.

Verhalen uit Asten, Deurne, Someren, Laarbeek, Helmond en Gemert-Bakel, worden door middel van belevenisvolle activiteiten overgedragen en tastbaar en invoelbaar gemaakt aan iedereen die er interesse voor heeft. Beleef exposities en monumenten, evenementen met historische voertuigen, fiets- en wandeltochten, belevingstochten met re-enactment of herdenkings- en bevrijdingsconcerten in De Peel.

De activiteiten zijn georganiseerd door meer dan 53 organisaties in de 6 Peelgemeenten en Museum Klok & Peel. Museum Klok & Peel is naast kartrekker en initiator van het project Death Valley De Peel ook actief als aanjager en verbinder van en tussen activiteiten. Ook adviseert het museum diverse organisaties en draagt het bij aan de profilering en promotie van de activiteiten.

De overzichtstentoonstelling en boek over WOII in De Peel
In Museum Klok & Peel is momenteel al de overzichtsexpositie te bezoeken over De Peel in oorlogstijd. Het is een preview op het volledige activiteitenprogramma van Death Valley De Peel in 2019 en 2020. De tentoonstelling is bovendien het slotstuk van het drieluik waarin de onderwerpen ‘klok’ en ‘Peel’ zijn gekoppeld aan WOII in Museum Klok & Peel. De tentoonstellingen ‘Klokkenroof!-Plundered Bells’ en ‘Meisjes van Toen’ zijn reeds geopend en te bezoeken.
Daarnaast heeft Piet Snijders een verhalenboek ontwikkeld. In dit rijk geïllustreerde boek van 144 pagina’s, getiteld Death Valley De Peel, zijn 50 unieke verhalen opgenomen over De Peel in oorlogstijd. Hij heeft nieuwe verhalen opgetekend en oude herschreven. Een uniek boek waarin een duidelijk beeld wordt geschetst over de gebeurtenissen die in De Peel tussen 1940-1945 hebben plaatsgevonden.

Officiële opening
Op 6 juni 2019 wordt het project, het programma, de website www.deathvalleydepeel.nl en de tentoonstelling van Death Valley De Peel officieel geopend. Ook zal Piet Snijders dan zijn boek Death Valley De Peel presenteren. Het boek is vanaf dan voor € 19,45 te koop via de regionale boekhandel, de VVV's en Museum Klok & Peel.
Museum Klok & Peel werkt in het project Death Valley De Peel samen met de 6 Brabantse Peelgemeenten, Brabant Remembers, Visit Brabant, VVV De Peel, 75 Jaar Vrijheid, vfonds en Erfgoed Brabant. Brabant Remembers verbindt de herdenkingen en vieringen rondom 75 jaar vrijheid in Noord- Brabant.  

 

Copyright van alle artikelen en foto's: Klok & Peel Museum Asten