Lezing 16 maart

 

  Aanmelden lezing en film, 16 maart 20:00u


  op maandag 16 maart ontvangen wij u graag in
  Museum Klok & Peel, Ostaderstraat 23, 5721 WC, Asten, waar de bijeenkomst om 20:00 uur begint.
  Desgewenst kunt u vanaf 19:30 de tentoonstelling Death Valley de Peel in het museum bezoeken.
  P.S. Komt u als groep, vul dan svp per persoon één formulier in.
  Met vriendelijke groet,
  Werkgroep Death Valley de Peel, Museum Klok & Peel

  * verplichte velden

   

  Lezing burgemeestersmoord, oorlogsboeken en verzetsfilm in Museum Klok & Peel 

  ASTEN - In Museum Klok & Peel in Asten vindt maandag 16 maart in het kader van het project Death Valley De Peel vanaf 20.00 uur een lezing- annex filmavond plaats met een hoog oorlogsgehalte. 

  Voor de pauze belicht Stephan van Erp vanuit zijn recente roman Peelpijn de Peellandse burgemeestersmoord op 14 augustus 1944. Na de pauze verzorgt Piet Snijders een korte presentatie vanwege de herdruk van het boek 'Death Valley de Peel' en de recente verschijning van  'Doublecrash', beide uitgegeven door het museum. Het derde highlight van de avond is het 25 minuten durende filmportret 'Verzet rondom de Eikenhof', vervaardigd door de Filmwerkgroep van Heemkundekring De Vonder Asten-Someren. Entree voor deze avond: € 5,- (inclusief koffie & cake). 

     Met de gerichte aandacht voor de burgemeestersmoord sorteert Death Valley De Peel voor op de Dodenherdenking op 4 mei. Dan zal ook elders in Brabant de schijnwerper worden gericht op het heldhaftige verzet van negen Brabantse burgemeesters tegen de gedwongen Arbeitseinsatz in het laatste oorlogsjaar. 

      De bezetter verplichtte de burgemeesters 'vrijwilligers' aan te wijzen voor de aanleg van de Atlantik Wall en voor werk in de Duitse oorlogsindustrie. De burgemeesterskring Geldrop weigerde collectief daaraan gehoor te geven en moest daar zwaar voor boeten. Zeven burgemeesters werden opgepakt en kwamen via Kamp Vught in Duitse werkkampen terecht. Van hen overleefde alleen burgemeester Fried Manders van Leende. 

  De burgemeesters Smulders van Someren en Wijnen van Asten leken de dans te ontspringen maar werden opgepakt in het kader van een andere terreuractie van de bezetter, de Aktion Silbertanne. Daarbij werden weerspannige Nederlanders eenvoudig vermoord als vergelding voor Nederlandse verzetsdaden. 

  De invalshoek die Stephan van Erp kiest om de moord op de burgemeesters van Someren en Asten te belichten is bijzonder. De Astense auteur schreef vorig jaar de roman Peelpijn, waarin hij een persoonlijk familieverhaal over armoe in de Peel samenvlocht met het tragische lot van de Somerense burgemeestersfamilie Smulders tijdens de oorlog. Van Erp kreeg veel inside-informatie via een oud-klasgenootje, een kleindochter van burgemeester Smulders. Peelpijn is na Retour Baxley en De Belofte zijn derde roman.   

   

  Verzet rondom de Eikenhof  

  In de 25 minuten durende film 'Verzet rondom de Eikenhof' die na de pauze wordt gedraaid, nemen Death Valley-storyteller Piet Snijders en de Filmwerkgroep van Heemkundekring De Vonder de kijker mee naar ontginningsboerderij De Eikenhof in het Venrayse Veulen, waar de familie Van Staveren onder aanvoering van zoon Cor een belangrijk aandeel had in het Peellands verzet. 

  Cor van Staveren speelde net als Frits de Bruin uit Asten en Jac Goossens uit Deurne een grote rol bij het veilig wegsluizen van geallieerde piloten. Zijn oorlogsmemoires vormden kort na de oorlog belangrijke bouwstenen van het beroemde oorlogsboek De Zwarte Plak van Toon Kortooms. 

  Over deze Cor van Staveren, indertijd geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland en al lang overleden,  vertelt zijn jongste zus Maria (84) in de film honderduit. Behalve de enig overgebleven zus van Cor is zij oud-onderwijzeres en begiftigd met een fabelachtig geheugen. Maria vertelt zo beeldend over de oorlogsjaren op de Eikenhof, dat de kijker zelfs na 75 jaar nog bovenop de gebeurtenissen zit. Zij bericht in het filmportret ook over de executie van de Deurnese verzetsman en vermeende verrader Don José Peerbooms. Dat levert spannende beelden op, die Maria aan het einde van het filmportret weer weet te verzachten met enkele evergreens uit de oorlog!   

  De documentaire kwam tot stand in het kader van het project Death Valley de Peel van Museum Klok & Peel in Asten. In dat project ging de filmwerkgroep van De Vonder - bestaande uit Geert en Jan van Horssen en Theo Knoops - vorig voorjaar met Piet Snijders op pad om bewegend beeld te verzamelen voor de expositie Death Valley De Peel. Het filmportret met Maria van Staveren is een bonus. De documentaire beleefde zijn Limburgse première vorig najaar in Veulen en werd in Deurne gedraaid op een heemkundeavond. Beide keren voor een enthousiast publiek. In Asten-Someren werd de film nog niet eerder vertoond. 

   

  Bijschrift
  Het boek Peelpijn van Stephan van Erp

  Bijschrift:

  Maria van Staveren in de film 'Verzet rondom de Eikenhof'.  

  Bijschrift

   

  Copyright van alle artikelen en foto's: Klok & Peel Museum Asten