Al eens in een vossenhol gekeken?

Bijna iedereen weet hoe een vos er uit ziet. Als we er een zouden tegenkomen herkennen we hem meteen. Toch zijn er niet zo veel mensen die ooit echt een vos gezien hebben. 

Dat heeft alles te maken met de leefwijze van dit mooie dier. Vossen leven solitair, jagen meestal 's nachts en in de schemering. In onverstoorde gebieden zoals in sommige delen van de Peel jaagt hij ook overdag. De vos eet bijna alles. Zijn prooien zijn meestal kleine en middelgrote prooidieren, zoals grote kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels.
Ook vruchten en bessen (vooral bramen) worden gegeten, evenals aas en afval.Dat laatste is in een stad of dorp genoeg voorhanden. De vos maakt graag gebruik van zo’n rijk gedekte tafel. Er zijn steden waar vossen zelfs overdag gezien worden.

Vossen leven meestal in een groep van zo'n zes dieren. Een dominante rekel (mannetjesvos) en een dominante moervos (vrouwtjesvos) worden begeleid door meerdere moervossen. Zij helpen met de opvoeding van de jongen. Alle welpen worden samengevoegd tot een grote groep die bij alle moeren mogen zogen. Vossen leven in een hol met twee tot vier ingangen. Het hol is zelf gegraven of van een konijn of een das. Het komt voor dat vossen zelfs hun hol delen met konijnen en dassen. Een groot hol wordt ook wel burcht genoemd. Meestal gebruiken alleen drachtige vrouwtjes het hol.
Als museumbezoeker heeft u het voorrecht een kijkje in een vossenhol te nemen.

Overige berichten

Copyright van alle artikelen en foto's: Klok & Peel Museum Asten