Museumschatjes (Gr 5,6,7,8)

========= Corona aanpassing voor 2020-2021:  
We zien de klassen natuurlijk het liefste verschijnen in het museum. Indien een bezoek aan het museum dit jaar voor u niet mogelijk is kunt u kiezen voor een van onderstaande gastlessen, die bij u op school gegeven worden door een medewerker van het museum. 

Klokken en Klanken
Een actieve les van 1,5 uur waarin de leerlingen kennis maken met klokken en de beiaard en ze met een geluidenpracticum aan de slag gaan.

Wolf in de Peel
De wolf is ondertussen al diverse keren gesignaleerd in de Peel. Er wordt negatief en ook positief op de berichten gereageerd. Leerlingen komen van alles te weten over de wolf en wat zijn komst kan/zal betekenen voor de natuur in de Peel. 

=========

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Leergebied

Geschiedenis, taal

Leerdoelen

Leerlingen worden op een spannende manier in aanraking gebracht met
museaal erfgoed in de eigen omgeving.

  • verschillende vormen van waarde herkennen en omschrijven.
  • aan de hand van gerichte vragen meer informatie over het voorwerp achterhalen.
  • onder woorden brengen waarom een voorwerp een bepaalde waarde heeft.

Tijdsbeslag

  • Voorbereiding: 40 minuten
  • Museumbezoek: 60-90 minuten
  • Verwerking: 30-90 minuten

Lesmateriaal

Een boekje met daarin:

  • Docentenhandleiding
  • Lesmateriaal voor groep t/m 8m
  • Waardebon voor gratis museumbezoek

Beschikbaarheid

Museumschatjes is een jaarlijks terugkerende campagne, tijdens een vaststaande periode in september t/m november.

Kosten

Deelname aan Museumschatjes is geheel kosteloos indien een waardebon wordt ingeleverd. Museumschatjes wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Aanmelden

Inschrijven kan in het voorjaar via www.erfgoedbrabant.nl. Na ontvangst van de materialen kunt u een bezoek plannen bij Museum Klok & Peel via info@museumklokenpeel.nl of via 0493 69 18 65.

Let op: er is plaats voor heel veel scholen en klassen, maar niet onbeperkt, op=op. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Copyright van alle artikelen en foto's: Klok & Peel Museum Asten