Pompoendagen

25e Pompoendagen in Asten

Grootste Pompoenfestijn Benelux viert jubileum

Asten - In het Brabantse Asten vinden van 24 oktober tot en met 1 november voor de 25e keer de jaarlijkse Pompoendagen plaats. Het evenement is in een kwart eeuw uitgegroeid tot een razend populair gezinsuitje tijdens de herfstvakantie. Bij Museum Klok & Peel worden ieder jaar tienduizenden pompoenen samengebracht, die de Museumtuin omtoveren tot een kleurrijke pompoenwereld, waar  activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Bezoekers zijn dagelijks welkom van 12.00 tot 17.00 uur.   

Met tienduizenden pompoenen kunnen duizend-en-één verschillende creaties worden gemaakt. Dat gebeurt ook, elk jaar weer. En al die creaties vinden een plekje in de feeërieke museumtuin. Bezoekers betreden er een heus sprookjesland.

Er is een gezellige markt waarop van alles te zien, te ruiken en te proeven valt. Ook in de Oranjerie in de Museumtuin vinden diverse leuke activiteiten plaats. Heeft u trek in pompoensoep? Er worden honderden liters gemaakt! En voor wie thuis pompoensoep wil maken, zijn er kant en klare pompoensoeppakketten en recepten te koop.

Verder zijn op de pompoenmarkt natuurlijk pompoenen te koop, kunnen kinderen zelf een Halloween-pompoen uithollen en versieren of kaarsjes maken. Een beetje spannend, maar wel heel bijzonder is het verhalenbos waar dit jaar het thema Klok en Peel wordt uitgebeeld. Laat je hier verrassen, onder andere, door de Witte Wieven. 

Reuzenpompoenen
In de museumtuin zijn ook reuzenpompoenen te bewonderen. Die zijn zo
groot en zwaar, dat ze enkel met een heftruck verplaatst kunnen worden. Op de Pompoendagen is ook informatie te verkrijgen over het kweken van pompoenen. Misschien lukt het  jou ook  om volgend jaar zelf een reuzenpompoen te kweken.
 

Pompoenrotondes

In de afgelopen 25 jaar is het evenement voor veel gezinnen een vast uitje in de herfstvakantie geworden. Niet alleen bezoekers uit de regio, maar vanuit alle verre windstreken weten de weg naar Asten te vinden. Het klokkendorp heeft dan ook zoveel waardering voor deze activiteit van Museum Klok & Peel, dat in dit jubileumjaar zes rotondes worden versierd met een klok, gemaakt van pompoenen...

De betovering, verbreek jij ‘m?
De Pompoendagen vallen samen met  de Rabo Museumkidsweek. Deze activiteit  vindt dit jaar voor de eerste keer plaats en is gericht op kinderen. Dat komt toevallig heel goed uit. Het museum heeft namelijk de hulp van jullie - kinderen - nodig, omdat de klokken van het museum zijn betoverd door de Peelheks. Tijdens het evenement kunnen jullie meehelpen om de betovering te verbreken. Als bedankje krijg je een leuke beloning! 

Mensen die het liefst op minder drukke dagen komen, kunnen het beste op de zaterdagen of maandagen komen. De minst drukke dagen zijn doorgaans de beide zaterdagen. Woon je in de buurt? Kom dan met de fiets!

Eerder dit jaar werd Museum Klok & Peel door de ANWB uitgeroepen tot ‘Het leukste uitje van Noord-Brabant’. Voor de Pompoendagen gelden de normale entreeprijzen van het museum. Met een gezins- of seniorenpas voor 25 euro kunnen ouders of grootouders samen met hun (klein)kinderen tot en met 15 jaar het museum nog tot en met 31 december 2015 onbeperkt bezoeken.

 

Dagelijkse speciale activiteiten (o.v.b.)

Zaterdag 24 oktober    Luister naar de dialectmuziek van Horlepiep
Zondag 25 oktober      Doe mee met de Djembee workshop van Helmi Huygens
Zondag 25 oktober      Bekijk de grappige typetjes van Duo Pico Bello
Zondag 25 oktober      Laat je grimeren door Sylvia Schepers
Maandag 26 oktober   Kom luisteren naar de accordeonmuziek van Duo Joviaal
Dinsdag 27 oktober     Kijk en luister naar de zang en het buikorgel van Onder de Nootenboom
Woensdag 28 oktober  Laat een mooie ballon vouwen door Bram van Dal en zijn collega?
Donderdag 29 oktober Kom en zing mee met de liedjes van Eric Tienhoven
Donderdag 29 oktober Bekijk de glasblaas demonstraties van Martorell
Vrijdag 30 oktober        Beleef het bijzondere poppenspel van ‘Plansjet’
Zaterdag 31 oktober     Luister naar de accordeonmuziek van het Arte-Ensemble
Zondag 1 november     Laat je grimeren door Sylvia Schepers
Zondag 1 november     Bekijk de glasblaas demonstraties van Martorell
Zondag 1 november     Geniet van de muziek van ‘Toffel vier’