Bevrijdingsvuur 2020

‘Vrijheid is een werkwoord’ passend motto bij het ontsteken van het Bevrijdingsvuur

MIERLO – ‘Vrijheid is een werkwoord’. Burgemeester Jos van Bree van Geldrop-Mierlo zei het zaterdagavond tot twee keer toe in zijn toespraak bij het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het Britse ereveld aan de Geldropseweg in Mierlo. De betekenisvolle boodschap duikt de laatste jaren vaker op en lijkt een gevleugelde uitdrukking te worden in een blijvende campagne voor duurzame vrijheid.

Een passend motto ook voor de ceremoniële herdenking in Mierlo van 76 jaar vrijheid in Peelland zaterdagavond jl. Want daaraan was daadwerkelijk hard gewerkt door de projectgroep Death Valley De Peel en haar partners onder leiding van Jeanette Hartjes.
Deze projectgroep stelde vorig jaar in het Astense Museum Klok & Peel een nog steeds lopende expositie samen op basis van het gelijknamige oorlogsverhalenboek van oud ED-journalist Piet Snijders. Ook stond de projectgroep aan de basis van een 400 kilometer tellend fietsroutenetwerk Death Valley De Peel.

Het Bevrijdingsvuur is een ander oogappeltje van de projectgroep. Dat vuur wordt al sinds jaar en dag vanuit het Franse Bayeux naar Eindhoven gebracht. Vorig jaar – 75 jaar vrijheid – zorgde de projectgroep er samen met de Peellandse gilden en gemeentebesturen voor dat het Bevrijdingsvuur voor het eerst ook ‘als een lopend vuurtje’ door de Peel ging. Dat gebeurde met een vervolgestafette die van start ging met een indrukwekkende en kleurrijke publieksmanifestatie op de Markt in Asten.

Voor dit jaar was een tweede editie van zo’n regionale herdenking in de steigers gezet, maar dan vanaf het Britse ereveld in Mierlo, waar de graven liggen van 665 soldaten van de Britse Gemenebest die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Echter: toen de organisatie al een heel eind rond was, sloeg de coronapandemie toe en werd duidelijk dat er dit jaar geen groot publieksevenement mogelijk was. In plaats van het bevrijdingsevenement af te blazen besloot de organiserende projectgroep tot een aangepast en coronaproof 1,5 meter-programma. Zaterdag bleek hoe juist die beslissing was.

Soberder
Er was vooraf geen publiciteit aan gegeven om publieke toeloop te voorkomen. De herdenking van de bevrijding verliep daardoor veel soberder dan vorig jaar, maar inhoudelijk was ze net zo indrukwekkend. Na een welkomstwoord door ceremoniemeester Jolijn Brouwers – programmamanager Death Valley De Peel – las mevrouw Bertine van den Boom een passend vrijheidsgedicht van haar tante Mien van Uden-Van den Boom.
Beate Bremen vertelde empathisch het weinig benijdenswaardige levensverhaal van haar Nederlands-Indische grootouders. Die maakten niet alleen de oorlog mee in een sfeer van marteling en misbruik in een Jappenkamp, maar moesten daarna ook nog de bloedige Bersiap zien te overleven. Om uiteindelijk als nauwelijks gewenste vreemdelingen in ons land terecht te komen. ‘Zij konden hun ervaringen met niemand delen en spraken er ook niet over, want ‘wat voorbij was, was voorbij’. Ik hoorde het allemaal te laat; ik had hen zo graag getroost’, zei de kleindochter. Om te besluiten: ‘Stay safe en hou van elkaar!’
Na de komst van een handvol historische militaire voertuigen en onder de aanzwellende doedelzakklanken van de Gemert Firebrigade Pipes en Drums werd het Bevrijdingsvuur aangevoerd en kon de Geldrop – Mierlose burgemeester Jos van Bree zich opmaken voor zijn speech. Vanwege de coronabeperkingen nam hij de honneurs waar namens alle burgemeesters van Peelland. Die hadden persoonlijke boodschappen gestuurd, die burgemeester Van Bree in zijn eigen toespraak weefde.
Voor alle aanwezigen – naast tientallen genodigden, lopersgroepen, muzikanten en persvertegenwoordigers – ontstak hij vervolgens het Bevrijdingsvuur en verdeelde het onder lopers uit de gemeenten Geldrop-Mierlo, Asten, Someren, Deurne, Helmond, Laarbeek, Gemert-Bakel en Peel en Maas.  Bertine van den Boom zong ‘Love changes everything’ van Sarah Brightman en ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn en vervolgens konden de fakkellopers wederom onder doedelzakklanken – volgens Jos van Bree kippenvelmuziek – in de invallende duisternis op weg naar hun eigen gemeenten.
Daar speelt het Bevrijdingsvuur deze week nog een rol bij lokale vrijheidsactiviteiten. Samenvattend: een sfeervolle regionale herdenking waarop alle betrokken organisatoren met voldoening kunnen terugkijken en die het in zich heeft om in een coronavrije setting nog vele jaren mee te kunnen. Het herdenken van de regionale oorlogsgeschiedenis geeft Peelland een uitgelezen kans om iets van saamhorigheid uit te stralen.