Geïnspireerd door de Peel: Aktion im Moor

Aktion im Moor

(met een bladerbare versie onder dit artikel)

Piet Snijders, oud-kunstredacteur van het ED, inmiddels als storyteller verbonden aan Museum Klok & Peel in Asten herinnerde zich dat hij in 2010 samen met de Eindhovense kunstkenner Wim Langenhoff op expeditie was geweest in een dichtbegroeid deel van De Groote Peel om Kazemat 104 terug te vinden, niet ver van de Vossenberg, maar op Astens gebied.
 Bij die kazemat had de toevallig passerende Duitse kunstenaar Joseph Beuys op een mooie zomerdag in 1971 het spraakmakende kunstwerk ‘Aktion im Moor’ gecreëerd.

Beuys had er over het moeras gedanst en was er uiteindelijk ingedoken. De Italiaanse fotograaf Gianfranco Gorgoni had er foto’s van gemaakt en die zouden uiteindelijk het tastbare kunstwerk vormen; een vroege uiting van eco-kunst, oordeelde de kunstkritiek later.
In Meijel werd dit verhaal uit de kunstwereld gretig opgepikt als extra element voor de invulling van de uitzichttoren op de Vossenberg. Er ontstond een samenwerking over de provinciegrens heen en uiteindelijk slaagde (oud) voorzitter Harry van der Loo van Museum Klok & Peel erin om – met financiële steun van Waterschap Aa en Maas – in New York van fotograaf Gorgoni en diens dochter Maya de rechten  te verwerven voor een Peellandse pop-up tentoonstelling van de ‘Aktion im Moor’.

Museum Klok & Peel
Intussen hangen de foto’s bijna levensgroot op een steenworp afstand van de plek waar ze bijna vijftig jaar geleden werden gemaakt. Voor het museum past de Aktion im Moor in het project Death Valley De Peel en onderstreept ze dat de Groote Peel niet alleen een plek is van turfwinning, natuurhistorie en oorlogsvoering, maar ook een inspiratiebron voor kunst & cultuur.

Storyteller Piet Snijders heeft het verhaal te boek gesteld. Hieronder is een bladerbare versie van de eerste 11 pagina’s te zien.

Het tweetalige ‘Aktion im Moor/Een kennismaking met Joseph Beuys’ is voor € 9,95 te koop in de webwinkel van Museum Klok & Peel.

Ook stellen we een downloadbare versie beschikbaar om het gehele document op uw computer te kunnen bekijken. Hiervoor heeft u een PDF-reader nodig