Astronomisch Uurwerk

Het Astronomisch Kunstuurwerk van Museum Klok & Peel

Het Astronomisch Kunstuurwerk van Museum Klok & Peel werd tussen 1978 en 1982 gebouwd door Royal Eijbouts en de werkplaats van Museum Klok & Peel Asten. Het is de indrukwekkende combinatie van een uurwerk met astronomische en astrologische aanduidingen, een beiaard en automatisch spelende figuren zoals jaqcuemarts.

Al in de oudheid kende men dit soort uurwerken, aangestuurd door water. Met de opkomst van het mechanische uurwerk in de 13e eeuw kwamen ook de astronomische kunstuurwerken tot bloei. Veelal waren die te vinden in kerken en kathedralen zoals in Strasbourg, Lund of Münster. Daar hadden ze naast hun praktische functie als tijdmeter ook een theologische.

Ook toont dit uurwerk naast de tijd astronomische en astrologische aanduidingen zoals de stand van zon, maan en dierenriem aan de hemel. Ook de schijngestaltes van de maan en verduisteringen zijn te zien. De tijd wordt door uurkloppers of Jacquemarts aangegeven. En ieder halfuur wordt het verhaal van de Drie Koningen verteld, die het kindje Jezus hun geschenken brengen. Dit onder de klanken van een automatisch gestuurde beiaard. Het uurwerk zelf is volledig mechanisch gestuurd, de figuren en de beiaard elektromechanisch.

 

Overige berichten

Copyright van alle artikelen en foto's: Klok & Peel Museum Asten