Zo werkt Heavy Metal, veel gestelde vragen

Hoe werkt dit project?

  • De erfgoedlessen zijn ingedeeld naar groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8.
    Ze staan online. Kant-en-klaar!
  • Heavy Metal is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie en een donatie van het VSBfonds. Deze fondsen vinden het belangrijk dat het klokkenerfgoed van de lage landen wordt doorgegeven aan onze kinderen. Daardoor zijn er voor scholen geen kosten verbonden aan deze erfgoedlessen.
  • Wil je het volledige project doen, dan vul je er ongeveer 4 lessen per week mee. Dat kan met de hele school maar ook alleen met jouw groep. Je kunt er echter ook voor kiezen om losse lessen te geven.

Veelgestelde vragen

De lessen staan kant-en-klaar. Je leest de lesbeschrijving door. Sommige lessen bevatten werkbladen de je zelf moet printen of op de tablets moet klaarzetten.
Het project bevat ook onderzoeks- en creatielessen. Het is dan nodig om  materialen te verzamelen en klaar te zetten.
Ter voorbereiding kun je een excursie doen naar Museum Klok & Peel of naar een beiaard in de buurt. Of laat de lokale beiaardier als gastspreker langskomen.

Vraag hier uw groepsbezoek aan.

  • Je zou je collega’s bewust kunnen maken van de impact die klokken en beiaards hebben gehad op het dagelijks leven van je dorps- of stadsgenoten van vroeger. De aantallen beiaards in Nederland en België zijn veel groter dan veel mensen denken. Je ziet dit nergens anders in de wereld.
  • Je zou kunnen onderzoeken of er een beiaard in de buurt van je school staat. Zij staan vermeld op deze kaart
  • Je zou een beiaardier uit de buurt kunnen uitnodigen om je team iets te vertellen over de rijke geschiedenis van de klokken in jouw stad of dorp.
  • Alle basisschoolvakken komen aan de orde, niet alleen geschiedenis, maar ook techniek, taal, rekenen, aardrijkskunde, muziek en kunstzinnige oriëntatie.
  • Het kerndoel 56 over erfgoed-educatie komt in alle groepen aan bod.
  • Je houdt de interesse van je leerlingen makkelijk vast met dit 4-weekse project, uniek op het gebied van klokken en beiaard. Je kunt overigens ook met deelstukken uit het pakket aan de slag.
  • Alle lessen staan kant-en-klaar voor groep 1 t/m 8, passend  bij de leerdoelen van hun niveau. Dus de hele school kan er als thema mee aan de slag.
  • Je hebt als docent geen voorkennis nodig; er is voldoende achtergrondinformatie beschikbaar.
  • Het materiaal wordt kosteloos beschikbaar gesteld.
  • Er zijn excursiemogelijkheden bij Museum Klok & Peel, afgestemd op het lespakket van iedere groep (1-2, 3-4, 5-6 en 7-8). Verder is het mogelijk excursies met de plaatselijke beiaardier te organiseren.

  • Deelname aan dit erfgoedproject is kosteloos voor alle basisscholen in Nederland en België. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het VSBfonds vinden het belangrijk dat het klokkenerfgoed van de lage landen wordt doorgegeven aan onze kinderen.
  • Wil je een schoolexcursie boeken naar Museum Klok & Peel? Bekijk dan hier de mogelijkheden voor groepen.
    Vraag hier uw groepsbezoek aan.

Je organiseert dit project met eenvoudige materialen die overal goed verkrijgbaar zijn.
Je zou aanvullend het klokkenpakket kunnen bestellen om het project nog levendiger te maken. Dit pakket bevat een bronsbelletje, een klokkenspel, een muziekdoosje en een set handbellen van één octaaf. Je bestelt het via email aan heavymetal@museumklokenpeel.nl

Staat je school in de regio van Museum Klok & Peel? Dan kun je een leskist met bellen lenen. Een vrijwilliger van Museum Klok & Peel brengt deze tegen vergoeding van de reiskosten. Stuur een e-mail aan heavymetal@museumklokenpeel.nl als je interesse hebt.

Kijk naar de ervaringen van basisschool De Voordeldonk

Voorbeeldles ‘onderzoekend leren’